رئیس موسسه دین و اقتصاد با انتقاد از غلبه نگرش کوتاهمدت و بیتوجهی به اندیشه توسعه، دومین دوره جایزه علمی عالینسب را فرصتی برای احیای اندیشههای توسعهگرا و گسترش گفتوگوی علمی میان رشتهای درباره مسائل ایران دانست.
به گزارش کارآفرينان نيوز فرشاد مومنی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: اساس توسعه بر دوراندیشی و داشتن چشمانداز استوار است. در حالی که سلطه مناسبات رانتی و ترجیح منافع کوتاهمدت به منافع بلندمدت، جامعه ما را از افقهای توسعه دور ساخته و سکوتی وحشتناک بر مباحث توسعه حاکم شده است.
به گفته وی، هرچه از جامعه علمی به سوی نظام اجرایی و قانونگذاری حرکت کنیم، غربت اندیشه توسعه پررنگتر میشود.
مومنی با اشاره به ضرورت طرح اندیشه توسعه در افکار عمومی و نخبگان یادآورشد: اگر مردم ما عزت و استقلال و حداقلی از رفاه میخواهند، توسعه یک ضرورت واجب و هزینه فرصت آن بسیار بالاست؛ بهطوری که گزینه رقیبش وابستگی به قدرتهای بزرگ و افزایش فقر برای عامه مردم است.
رئیس موسسه دین و اقتصاد با بیان اینکه این موسسه برای برجستهکردن اهمیت توسعه، جایزه عالینسب را راهاندازی کرده است، اظهارکرد: سال گذشته اولین دوره این جایزه برگزار شد که مورد استقبال فراتر از انتظار دانشپژوهان قرار گرفت و امسال در مقیاس وسیعتر دومین دوره را برگزار میکنیم.
این استاد اقتصاد با تاکید بر ماهیت بینرشتهای توسعه تاکید کرد: جایزه عالینسب همه صاحبان اندیشه و پژوهش در حوزههای مختلف مانند اقتصاد، جامعهشناسی، علوم سیاسی، روانشناسی، مدیریت و روابط بینالملل را دربر میگیرد. هدف ما این است که ظرفیتهای علمی کشور را به سمت فهم عمیقتر مسائل واقعی ایران و تلاش روشمند در مسیر حل آنها هدایت کنیم.
وی با انتقاد به توقف فعالیتهای پژوهشی و اندیشهورزی در هنگام مشکلات مالی کشور خاطرنشان کرد: این یک رویه حیرتآور است که با بروز هر تنگنای بودجهای، نخستین قربانی تعطیلی، واحدهای علمی و پژوهشی میشود. در حالیکه باید برعکس، در چنین شرایطی بیشترین توجه و حمایت به مراکز دانایی معطوف شود.
مومنی درباره استقلال مالی جایزه نیز ادامه داد: بنیاد مالی این جایزه فقط توسط کارخانه عالینسب تامین میشود و موسسه دین و اقتصاد هیچ ارتباط مالی با دولت ندارد؛ همچنین حضور داوطلبانه اساتید و همکاری اجرایی، این جایزه را به یک حرکت مستقل و امیدبخش بدل ساخته است.
وی درباره داوریها افزود: امسال علاوه بر رشته اقتصاد، پایاننامههای مرتبط در دیگر رشتهها که به توسعه ایران میپردازند، دریافت و داوری خواهند شد. فرارشتهای دیدن مسائل توسعه برای ما موضوعیت دارد.
رئیس موسسه دین و اقتصاد با اشاره به استقبال سال گذشته از این جایزه اضافه کرد: حتی در همان سال اول، رتبه دوم به پژوهشگر علوم سیاسی تعلق گرفت و کتاب این پژوهشگر نیز به چاپ رسید. موسسه متعهد شده است در کنار اعطای جایزه، در انتشار آثار برگزیده نیز حمایت کند.
مومنی ابراز امیدواری کرد: با تداوم و توسعه این ابتکار، چراغ تفکر انتقادی و توسعهمحور در کشور روشنتر شود و نسل جدید پژوهشگران به اهمیت اندیشه مبنایی برای استقلال و عدالت اجتماعی توجه بیشتری نشان دهند. اهدا جایزه سالانه میرمصطفی عالی نسب به پایان نامه های برتر مطالعات توسعه ایران
حمیدرضا بهشتی عضو موسسه دین و اقتصاد نیز در این نشست گفت: سال گذشته مراسم اهدای جایزه دکتر مصطفی عالی نسب همزمان با سالروز تولد وی برگزار شد اما در دومین سال از برگزاری این جایزه، مراسم پایانی در سالروز رحلت وی برگزار خواهد شد.
وی هدف اصلی این جایزه را پرداخت و توجه به موضوع توسعه از ابعاد و نگاه علوم مختلف دانست و تاکید کرد: نه فقط دانشجویان و اساتید اقتصاد که پژوهشگران دیگر رشته ها نیز می توانند با محوریت توسعه ایران به ارائه مقاله و پایان نامه بپردازند.
بهشتی افزود: از کارهای پژوهشی در سطح رسالههای دکتری در زمینه اقتصاد توسعه ایران ارزیابی صورت می گیرد و جایزهای با نام مرحوم آقای عالی نسب پس از ارزیابیهای علمی که انجام میشود و به رساله برگزیده داده می شود و علاوه بر خود جایزه، فرصت چاپ آن رساله نیز با سرمایه گذاری موسسه دین و اقتصاد فراهم می شود.