جنگ ۱۲ روزه تحمیلی رژیم صهیونیستی جلوه های متعددی از رشادت و پایداری را به همراه داشت که یکی از مهمترین آنها، پیوند اقتدار نظامی و تدبیر دیپلماتیک بود تا دشمن در رسیدن به اهداف خود ناکام بماند.
به گزارش کارآفرينان نيوز حمله رژیم متجاوز صهیونیستی در بامداد جمعه ۲۳ خرداد به خاک عزیز کشورمان که با مجموعه ای از عملیات ترور فرماندهان و دانشمندان میهن همراه بود، با وجود ضربات اولیه در زمانی نسبتا کوتاه، اما ساعاتی بعد واکنش کوبنده نیروهای نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران را در پی داشت.
این تجاوز آشکار برخلاف تمامی قوانین و معاهدات بین المللی بود و بار دیگر خوی وحشیانه و بی اعتنایی این رژیم نامشروع به اصول و قواعد جهانی را به دنیا نشان داد؛ اما بهخوبی دید که دیگر دوران بزن در رو تمام شده و در طول ۱۲ روز جنگ تحمیلی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توانستند با حملات موشکی پاسخی قاطع و ویرانگر به این رژیم غاصب بدهند.
در کنار میدانداری نیروهای مسلح ایران، سرداران دیپلماسی نیز از همان ساعات اولیه تجاوز به صورت فعالانه در عرصه های بین المللی حضور پیدا کردند و با به چالش کشیدن این اقدام خلاف اصول و مغایر با قوانین و معاهدات بین المللی، دولت ها و افکار عمومی ملت های منطقه و جهان را متوجه اعمال جنایتکارانه رژیم اسرائیل کردند.
برگزاری نشست های اضطراری شورای امنیت سازمان ملل، شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و جلسه ویژه سازمان همکاری اسلامی و دیدار و رایزنی با مقامات و سران کشورهای مختلف، در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه نشان از تحرک جدی دستگاه دیپلماسی کشور و در راس آن عباس عراقچی وزیر امور خارجه داشت.
در طول مدت جنگ ۱۲ روزه کشورها و مجامع بین المللی زیادی در دنیا حمله متجاوزانه رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و این محکومیت از آنجا مهم بود که برخی از این کشورها روابط دیپلماتیک دوستانه ای با این رژیم داشتند.
برای بررسی و کنکاش در رابطه با ابعاد و تاثیرات متقابل همراه بودن اقتدار نظامی و تدابیر دیپلماسی، با ۲ تن از اساتید علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه های استان کرمان مصاحبه انجام داده ایم که مشروح آن را می خوانید:
پاسخ سریع ایران نشانه قدرت دفاعی بود
حسین معینآبادی بیدگلی دانشیار علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به نمایش قدرت نیروهای مسلح کشور در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر گفت: از جنگ جهانی دوم تاکنون موردی نبوده که رهبری کشوری بتواند در عرض ۶ ساعت فرماندهان جایگزین را معرفی کند و پس از ۱۶ ساعت، پاسخ و عکسالعمل به حمله را انجام دهد که نشانه قدرت دفاعی و رزمی ایران است.
وی تصریح کرد: بسیاری از کشورهای توسعهیافته که مدعی مدیریت جهانی هستند وقتی ضربه ای را دریافت کردند، به این سرعت از شوک خارج نشدند و مجموعه نظام و سیستمی که در کشور طراحی شده در این حوادث قابل تقدیر، دفاع و افتخار است.
حسین معین آبادی بید گلی دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: در هر جنگی زد و خورد وجود دارد و مهم توان پاسخگویی است، هماهنگی و انسجام بین میدان و دیپلماسی در جنگ ۱۲ روزه اثبات شد که قابل تقدیر است.
برگشتن ورق جنگ روایت ها به ضرر رژیم صهیونیستی
وی اظهار داشت: در نتیجه زحمات عراقچی و به طور کل مجموعه وزارت خارجه، حتی دیپلمات های خارج از کشور که با دیپلماسی عمومی و رسمی اتفاقات خوبی را رقم زدند و برخلاف گذشته، جنگ روایت ها به نفع رژیم صهیونیستی تمام نشد که دستاورد بسیار بزرگی است.
معین آبادی بیدگلی تاکید کرد: رسانه های بزرگ جهان تحت نفوذ لابی یهودی هستند، اما فضای مجازی خارج از کشور به ایران به عنوان کشوری که قربانی این حمله شده است، گرایش پیدا کرد که این ناشی از زحمات دیپلماسی کشور بود.
ناکامی اسرائیل در رسیدن به اهداف
وی با اشاره به هدف گذاری رژیم صهیونیستی و حامیانش در حمله به خاک کشور بیان کرد: تغییر نظام، تجزیه کشور، نابود کردن توان نظامی، موشکی و به ویژه هسته ای از اهداف آنها بود که به هیچ کدام نرسیدند.
دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان کرد: ما تا آخرین دقایق آتشبس به سمت سرزمین های اشغالی شلیک داشتیم، حتی نسل های جدید موشک های ایران که توسط شهیدان تهرانی مقدم و حاجی زاده ایجاد کرده بودند، مورد استفاده قرار گرفت.
وی افزود: رژیم صهیونیستی تجربه چنین پاسخ کوبنده ای از زمان تاسیس در سال ۱۹۴۸ تاکنون و در تمام جنگ های خود را نداشته است و در هر جنگی که رخ داده طرف مقابل مجبور به صلح با این رژیم شده است.
عکسالعمل کوبنده ایران فراتر از انتظارها بود
معین آبادی بیدگلی خاطرنشان کرد: حتی زمانی که نتانیاهو ادعا می کرد «ما هنوز اهدافمان در ایران تمام نشده است»، پس از ۴۸ ساعت مجبور به درخواست و پذیرش آتش بس شدند که ناشی از قدرت کوبنده و عکس العمل ایران بود که بسیار فراتر از انتظارات طرف مقابل به شمار می رفت.
وی گفت: آنها انتظار داشتند با جنگ برقآسا و ترور فرماندهای نظامی با نابودی پدافند هوایی، ایران توان عکس العمل نداشته باشد و در چند روز ایران را بدون پایان حملات پای میز مذاکره بکشند، اما کشور در عین حالی که ضربات جدی خورد، ایران سربلند بیرون آمد و دشمن بدون رسیدن به اهدافش، مجبور به قبول آتشبس شد.
اجماع جهانی بر ضد رژیم صهیونی با دیپلماسی موفق
عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به اینکه ایران در گفتمان دیپلماسی موفق شد اجماعی در کشورهای جهان اسلام ایجاد کند، تصریح کرد: کشورهای اسلامی و حاشیه خلیج فارس به صورت رسمی و غیررسمی در قالب بیانیه تجاوز به خاک کشور ما را توسط آمریکا و اسرائیل محکوم کردند که این عملا نتیجه تلاش های دیپلماسی کشور بود.
وی افزود: برگزاری جلسات شورای امنیت، شورای حکام آژانس و درخواست ایران برای استفاده از ابزارهای قانونی از تحرکات مثبت دیپلماتیک ایران بود، هر چند ما به واسطه لابی شدید صهیونیست ها و آمریکا نتوانستیم از محکومیت قطعی بیرون بیاوریم که این بی اعتباری کل ساختارهایی است که دولت هایی نظیر آمریکا ایجاد کرده اند.
بی اعتباری ساختارهای بین المللی تحت نفوذ آمریکا
معین آبادی بیدگلی تصریح کرد: بی اعتباری و آبروریزی ساختارهای رسمی حقوقی و دیپلماتیک که آمریکایی ها پس از جنگ جهانی دوم ایجاد کرده بودند، در طول جنگ ۱۲ روزه مشخص شد و آنها عادلانه رفتار نمی کنند؛ باید پذیرفت و همه جهان دیدند که باید قدرتمندبود؛ اگر به دنبال صلح هستیم باید برای جنگ هم آمادگی خود را حفظ کنیم.
وی اظهار داشت: ما در طول جنگ ۱۲ روزه، از تمام ابزارهای دیپلماسی استفاده کردیم، برخی دولت ها مانند پاکستان تمام قد در کنار ما ایستادند، هر چند برخی کشورها در حد اعلام محکومیت بودند که همین هم خوب بود و ما توانستیم بسیج عمومی جهانی بر ضدتجاوز رژیم صهیونی و آمریکا ایجاد کنیم.
استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: دستگاه دیپلماسی کشور اقدامات صلح آمیز را انجام داد و میدان هم با تمام قدرت تا دقایق آخر آتش بس موقت تلاش خود را انجام داد و هر ۲ در طول جنگ تحمیلی در کنار یکدیگر بودند که پرکارترین روزهای کشور در تاریخ معاصر بود.
استادیار دانشگاه آزاد رفسنجان: دفاع مشروع ایران در برابر تجاوز
استادیار روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان نیز با بیان اینکه ایران هیچوقت در طول قرن های گذشته متجاوز نبوده و کشوری را اشغال نکرده است اظهار داشت: متاسفانه در همین صد سال گذشته چندین مرتبه مورد تجاوز دشمنان و بیگانگان قرار گرفته که آخرین نمونه آن تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی در چند روز گذشته به خاک کشورمان بود.
ابراهیم انوشه تصریح کرد: طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد و بر اساس حق دفاع مشروع، کشور ما در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی و آمریکا از خود دفاع کرد و همیشه جمهوری اسلامی ایران با تمامی توان در برابر متجاوز پاسخ داده است.
ابراهیم انوشه استاد یار روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان
محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی در عرصه بین المللی
وی نیز با اشاره به تلاش های همهجانبه در بحث میدان نظامی و عرصه دیپلماسی در طول جنگ ۱۲ روزه خاطرنشان کرد: در بحث دیپلماسی وزارت خارجه کشورمان تحرکات بسیار خوبی با سازمان ملل، روسیه و اتحادیه اروپا داشت و اقدامات متجاوزانه رژیم غاصب اسرائیل در عرصه بین الملل توسط کشورهای زیادی محکوم شد.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان گفت: ایران در جنگ تحمیلی اخیر، کشورهای زیادی در کنار ما قرار گرفتند و واکنش های مناسبی در قبال تجاوز به ایران نشان دادند.
برقراری توازن نظامی در جنگ ۱۲ روزه
وی ادامه داد: رژیم جعلی صهیونیستی عمق استراتژیک ندارد و دنبال این بود که با تجهیزات دریافتی از آمریکا به سرعت جنگ را به نفع خود به اتمام برساند، اما به هدف خود نتوانست برسد.
انوشه تاکید کرد: شاید در ساعات ابتدایی جنگ کمی غافلگیر شدیم، اما در ادامه با تدابیری که از سوی رهبری معظم انقلاب، مسئولان و فرماندهان به مرحله اجرا درآمد اقتدار به نیروهای نظامی برگشت و در طول جنگ توازن برقرار شد.
وی خاطرنشان کرد: وجود اقتدار در حمله و دفاع از خاک کشور که روز به روز بیشتر می شد و خسارت های زیادی را هم به رژیم صهیونیستی وارد کرد، باعث شد دشمن شدیدا به دنبال آتش بس باشد.
قرار گرفتن اقتدار نظامی و دیپلماسی در کنار یکدیگر
استاد یار روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان بیان کرد: قرار گرفتن اقتدار نظامی و تدابیر دیپلماسی در کنار یکدیگر، قدرت کشور را در منطقه و جهان پررنگ کرد و اتفاقات در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه نشان داد که اگر این ۲ مولفه مکمل یکدیگر باشند و شانه به شانه هم حرکت کنند خروجی بهتری برای کشور دارد.
وی تاکید کرد: همسویی توانمندی های نظامی به ویژه در حوزه موشکی و فعالیت های دیپلماسی مهمترین عامل برای درخواست آتش بس در شرایط فعلی بود و این در حالی است که سران این رژیم در رسیدن به اهداف و ادعاهای خود توفیق چندانی نداشتند.
برقراری انسجام بین خارج و داخل کشور
انوشه گفت: در طول جنگ انسجامی خوبی بین مردم در داخل و حتی ایرانیان خارج از کشور به وجود آمد و همه کسانی که عشق به وطن داشتند پای کار آمدند و برای ایران ایستادند.
وی تصریح کرد: دشمنان و افراد وابسته به آنها فکر می کردند با وقوع جنگ در داخل کشور بلبشویی اتفاق می افتد، اما مردم به کشور و آرمان های خودشان وفادار ماندند و این به اقتدار نظامی و قدرت دیپلماسی مسئولان وزارت خارجه افزود.
به گزارش ایرنا تجاوز تروریستی و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی و آمریکا، با وجود خسارات مادی، انسانی برای کشور، دستاوردها و توفیقات زیادی هم به همراه داشت و پیوند اقتدار نظامی و تدبیر دیپلماسی از جمله این دستاوردها بود که موجب افزایش قدرت نرم و سخت کشور در این شرایط خطیر شد.