استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی گفت: رویکرد آیتالله اعرافی یک رویکرد بلند نگر با نگاه به اثرگذاری حوزههای علمیه در سطح بینالملل و استفاده از روشهای نوین برای عملکرد بهتر حوزه علمیه است.
به گزارش کارآفرينان نيوز دکتر شاهین صادقی نسب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به یکصدسالگی حوزههای علمیه اظهار داشت: حوزه علمیه قم با اهداف بسیار متعالی شکل گرفت، در زمانی که شبهات زیاد بود و فرقههای مختلف ایجاد شبهه میکردند و مبانی اصیل اسلامی و خط اصیل تشیع را مورد سؤال قرار میدادند، به نظر میرسید که نیاز بود تا یکبار دیگر نهادی که بهعنوان مرجع دین و مرجع نیازهای دینی مردم باشد شکل بگیرد و این کار بسیار ارزندهای بود که حضرت آیتالله حائری یزدی (ره) پایهگذاری کردند و بهسرعت هم این جریان کادرسازی و پرورش روحانیون پدیدار شد.
وی به سند و افق حوزههای علمیه که در دهه ۹۰ تنظیم شد، اشاره کرد و گفت: در این افق آمده است که حوزه علمیه در افق ۱۴۰۴ نهادی است متعالی و مرجع نهادهای همسو که برای مخاطبان فراگیر در سطح ملی پاسخگو و نقشآفرین است.
صادقی نسب داشتن این چشماندازها و کلان برنامهها را مهم برشمرد و بیان داشت: نکته بسیار مهم و حیاتی در این کلان برنامهها تعهد به آن است به این معنی که اگر یک سند مثلاً دهسالهای تنظیم میکنیم ببینیم در هر سال چه میزان از آن چیزی که ما بهعنوان چشمانداز در پایان دهساله در نظر داریم محقق شده است.
وی تأکید کرد: رویکرد آیتالله اعرافی یک رویکرد بلند نگر با نگاه به اثرگذاری حوزههای علمیه در سطح بینالملل و استفاده از روشهای نوین برای عملکرد بهتر حوزه علمیه است.
این استاد دانشگاه به تقسیمبندی حوزه علمیه به دو دوره اشاره کرد و گفت: دوره اول از ابتدای تأسیس حوزه از سال ۱۳۰۱ الی سال ۵۷ است و دوره دوم از شروع انقلاب تاکنون است.
وی افزود: اوج و قله اثرگذاری حوزه شکلگیری شخصیتهایی مثل حضرت امام (ره) است که جلوه و سمبل همه آن چیزهایی است که حوزه علمیه به دنبال آن بود.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: در یک نگاه کلان به مأموریتهای حوزه نگاه کنیم یک بخش، بخش تبلیغی است و یک بخش هم بخش اثرگذاری اجتماعی است به معنی اثرگذاری سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که این مهم در شخصیت حضرت امام خمینی (ره) موج میزد.
صادقی نسب به دوره رژیم شاهنشاهی اشاره کرد و گفت: قبل از انقلاب در یک نظام پادشاهی مرتباً ارزشهای غربی و فرهنگ ناهنجار غربی در کشور ترویج داده میشد، اما در مقابل علما و روحانیون در شهرهای مختلف در مساجد و مراسمات مختلف سعی میکردند که در مقابل این هجمهای که از غرب وارد میشود و بهخوبی حوزهها مقاومت کردند.
وی بیان داشت: بعد از انقلاب نهادهای حاکمیتی تبلیغی فراوانی شکل گرفت؛ مانند سازمان تبلیغات اسلامی یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اما هیچکدام نمیتوانند جایگزین حوزههای علمیه شود.
این استاد دانشگاه با درخشان عنوانکردن دوره مدیریتی آیتالله اعرافی ابراز داشت: ایشان متوجه این موضوع شدند که مأموریت اول و اساسی حوزه تبلیغ و دعوت به اسلام و دین است. بههرحال نسلهای مختلف بر اساس دنیایی که در آن به دنیا میآیند در معرض عقاید گوناگونی قرار میگیرند و در این میان حوزههای علمیه و در رأس آنها حوزه علمیه قم میتواند نقش کلیدی را در احیای معارف اصیل دینی و اسلامی بازی کند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی ما شاهد خواهیم بود که شخصیتهایی همانند آیتالله نوری همدانی، آیتالله مکارم شیرازی، آیتالله جوادی آملی و... تربیت خواهند شد. در سوی مقابل این حاکمیت است که بایستی از حوزه کمک و ارشاد بگیرد.
صادقی نسب در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار داشت: وقتی ما در خصوص نقش تبیینی و دعوت حوزه صحبت میکنیم در این نگاه نوعپرورش نیروها مهم است این که طلاب ما با چه موارد و مطالبی آشنا شود و چه فضای ذهنی داشته باشد، مهم است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حوزههای علمیه در دوره ۱۰۰ساله خود دانشمندان و فرزانگان زیادی را به جامعه معرفی کرده است و بههرحال راه پر فراز و نشیبی را طی کرده و مسیر بسیار پر فراز و نشیب و خطیری را هم در پیش رو دارد و پیشنهاد می شود حوزههای علمیه برای اینکه بتوانند در عصر جدید با توجه به نیازهای جدید عملکرد موفق داشته باشند هوشمندتر باشند و از ابزارهای نوین برای اثرگذاری بیشتر بر نسلهای بعدی استفاده کنند.