مالیات بر عایدی سرمایه که با هدف کاهش جذابیت سوداگری و هدایت نقدینگی به سمت فعالیتهای تولیدی در مجلس تصویب شده یکی از پایههای مالیاتی مهم ژاپن پس از حباب قیمتی در ۱۹۹۰ بوده است.
به گزارش کارآفرينان نيوز «طلا»، «دلار» و «مسکن» سه بازاری که وقتی حرف از سرمایهگذاری میشود و پای سود در میان باشد، همیشه در بین گزینهها مطرح میشوند.بازارهایی جذاب که مثل یک جارو برقی نقدینگی و پولهای سرگردان را به سمت خود جذب میکنند.پولهایی که در صورت ورود به بخش واقعی اقتصاد و تولید میتوانند کارگر، مهندسهای زیادی را شاغل و صنایع زیادی را سرپا کند.هرچند چندین سال است که افرادی در بازارهای با فعالیت سوداگرانه کاملا آزادانه و بدون دردسر به پولهای زیادی دست پیدا میکنند و البته مالیات هم نمیدهند؛ اما بالاخره قرار است جذابیت این بازارها با ابزارهای قانونگذاری از بین برود تا پول به سمت فعالیتهای مولد و تولیدی برود و افرادی که به سمت تولید میروند احساس نکنند از رقابت در کسب درآمد عقب افتادهاند.
مالیات بر عایدی سرمایه پول را به سمت تولید هدایت میکند
طرح مالیات بر عایدی سرمایه یا همان مالیات بر سوداگری و سفتهبازی که بیش از ۱۵ سال معطل تعیین تکلیف مجلسیها بود، با هدف کاهش جذابیت فعالیتهای سوداگرانه در فروردین ماه امسال در مجلس تصویب شد.بر اساس این قانون داراییهایی مثل طلا، دلار، مسکن و خودرو اگر به صورت مکرر خرید و فروش شوند از سود آنها مالیات دریافت میشود.به این ترتیب کسانی که این داراییها را برای سفتهبازی و دلالی خریداری میکنند باید مالیات بپردازند.
مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی، میگوید که مالیات بر عایدی سرمایه نقدینگی مورد نیاز برای تولید را فراهم میکند چون باعث میشود نقدینگی به سمت تولید هدایت شود.وقتی مالیات بر فعالیتهای سوداگرانه وضع میشود سود این نوع فعالیتها کم میشود و تازه در این شرایط افراد میتوانند انتخاب کنند که پول خود را وارد چه فعالیتی کنند.در شرایطی که سود فعالیتهای سوداگرانه بالاست افراد احساس میکنند که اگر سرمایه خود را وارد تولید کنند از افراد دیگر که دلالی میکنند عقب میافتند. به همین خاطر یک احساس نابرابری هم در جامعه ایجاد میشود، بنابراین با مالیات بر سوداگری زمینه ایجاد نابرابری از بین میرود و افراد تمایل پیدا میکنند وارد عرصه تولید شوند.
ژاپن برای مقابله با دلالی چه کرد؟
اهمیت این مالیات و نقش آن در جلوگیری از ورود نقدینگی به سوداگری باعث شده تا ۱۹۰ کشور آن را به عنوان یک پایه مالیاتی اجرایی کنند.ژاپن یکی از کشورهایی است که با اجرای سیاستهای اقتصادی و مالیاتی دقیق توانست سوداگری را کنترل کند و به تولید رونق ببخشد.در دهه ۱۹۸۰ ژاپن با حباب قیمتی در بازار املاک و سهام مواجه شد به همین خاطر نقدینگی به جای ورود به تولید صرف خرید ملک و سهام میشد. یکی از اقدامات ژاپن در این زمان اصلاح مالیاتی برای هدایت نقدینگی به سمت تولید بود.این کشور مالیات بر سود سرمایه را تقویت کرد به این شکل که اگر کسی ملک یا سهام را برای مدت کوتاه نگه دارد و بعد بفروشد باید نرخ مالیات بالاتری بپردازد.اما اگر دارایی را برای مدت طولانی نگه میداشت نرخ مالیات پایینتری میپرداخت.همچنین مشوقهای مالیاتی برای تولیدکنندگان در نظر گرفت به این شکل که اگر سرمایهگذاری به سمت تحقیق و توسعه یا تولید صنعتی میرفت مالیات کمتری به آن تعلق میگرفت. این باعث شد نقدینگی از بازارهای سوداگرانه به سمت تولید صنعتی برود.نتیجه این سیاستها این شد که در کوتاه مدت بازار ملک و سهام سقوط کرد اما صنایع صادرات محور مثل خودرو، فولاد، الکترونیک و فناوری اطلاعات رشد چشمگیری پیدا کردند.
حمایت از تولید در کنار وضع مالیات تنظیمی
اصلاحات مالیاتی ژاپن، بهویژه پس از دهه ۱۹۹۰، به گونهای طراحی شد که نه فقط سوداگری را کاهش دهد، بلکه مشارکت مردم عادی و سرمایههای خرد را در تولید، شرکتهای کوچک و صنایع مولد تسهیل و تشویق کند. کاهش جذابیت سوداگری و در نتیجه تشویق مشارکت در فعالیتهای مولد، معافیتها و مشوقهای مالیاتی برای فعالیتهای تولیدی، ایجاد صندوقها و ابزارهای مالی مخصوص سرمایههای خرد مالیات صفر یا بسیار کم برای شرکتهای کوچک تازهتأسیس، ایجاد شفافیت و عدالت مالیاتی و در نتیجه افزایش اعتماد عمومی نه تنها سوداگری را پرهزینه کرد بلکه سرمایههای خرد را به سمت سهامداری تولیدی، راهاندازی شرکتهای کوچک و سرمایهگذاری در نوآوری سوق داد. این مشارکت مردمی، یکی از پایههای احیای اقتصادی ژاپن پس از حباب قیمتی شد.