گزارش سعودیها از رشد دو برابری زائران عمره خبر میدهد اما برگزاری کنسرتهای پرزرق و برق و توسعه نئوم حکایت از تغییر چهره زیارت در سرزمین وحی دارد.
به گزارش کارآفرينان نيوز تعداد زائران عمره از ۸.۴ به ۱۶.۹ میلیون نفر رسید. این جدیدترین آمار سعودیها از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ است.رئیس اتاق گردشگری عربستان احمد ابراهیم میگوید که «افزایش زائران سریعتر از پیشبینیها بود.»در چشمانداز ۲۰۳۰ این رشد قرار بود تا سال ۲۰۲۶ محقق کند، اما حالا زودتر سعودیها به آن نزدیک شدهاند.
صادرات غیرنفتی هم طی این سالها دو برابر شده و به ۵۱۴.۷ میلیارد ریال رسیده است. وزیر گردشگری عربستان احمد خطیب میگوید که از این پس باید «زیارت» به «صنعت سودآور گردشگری» تبدیل شود.با کنسرتهای پرزرق و برق جنیفر لوپز و جشنوارههای پرهیاهو، سعودیها سعی دارند پای توریستهای دنیا را به سرزمین وحی باز کنند؛ جایی که باید قبله دلها باشد، نه تفریحگاه شبانه.
مشاور اقتصادی پروژه نئوم عبدالوهاب ناصری میگوید که «زائران باید هم عبادت کنند، هم تفریح. عربستان نمیتواند فقط به معنویت تکیه کند.» در مقابل، حسین، مشاور وزیر امور دینی بنگلادش، میگوید که «زیارت، معامله نیست. اشکهای سجده را نمیتوان با صدای کنسرت آمیخت. اگر کسی تفریح میخواهد، دبی آماده است. مکه و مدینه جای دیگریاند.»
کارشناسان میگویند که با توجه به حرمت این دو شهر مقدس نزد بیش از ۲ میلیارد مسلمان، عربستان باید تفریحهای خارج از شرع را به خارج از شهرهای مذهبی ببرد. همچنین راهاندازی مناطق ویژه گردشگری در خارج از شهرهای زیارتی و وضع قوانین سختگیرانه برای حفظ قداست، میتواند احترام به باورهای اسلامی را به ارمغان بیاورد.