کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حکمرانی ترس در بورس

7 بهمن 1404 ساعت 21:09

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: پررنگ شدن بحث جنگ، ترس شدیدی در میان سرمایه‌گذاران ایجاد کرده است اما اگر ریسک جنگ برطرف شود، بازار به‌سرعت به سمت سهام ارزنده بازخواهد گشت


به گزارش کارآفرينان نيوز در چند روز اخیر بازار بورس تهران شاهد ریزش سنگینی بوده است و بسیاری فعالان را نگران کرده است. تحلیلگران می گویند این وضعیت ناشی وضعیت سیاسی و امنیت کشور و شرایط جنگی در منطقه است. 
علیرضا خان‌محمدی، کارشناس بازار سرمایه بود در گفت و گو با ما به بررسی وضعیت بازار پرداخت است. 
خان‌محمدی در پاسخ به این سوال که آیا ریزش اخیر ناشی از هیجان است یا پیش‌خور کردن یک سناریوی بدبینانه است؟، گفت: قبل از اینکه ببینیم بازار به چه چیزی واکنش نشان می‌دهد، باید بررسی کنیم که آیا بازار ارزنده است یا خیر. با توجه به تغییراتی که دولت در حوزه ارز اعمال کرد، حذف ارز ترجیحی و اصلاح سیاست‌های ارزی، برای اولین بار شرایطی ایجاد شد که شرکت‌ها توانستند متناسب با تورم و بهای تمام‌شده، افزایش نرخ بگیرند. این رویکرد در مجموع به نفع تولید و اقتصاد است و از منظر بنیادی، بازار همچنان ارزنده محسوب می‌شود.
او افزود: با این حال، رشد اخیر بازار آن‌قدر بزرگ نبود که زیان سال‌های گذشته سرمایه‌گذاران را جبران کند. بخشی از فروش‌های اخیر نیز ناشی از شناسایی سود در مواجهه با ریسک‌های جدید است. بازار سرمایه به دلیل تجربه‌های تلخ گذشته، نسبت به هر ریسکی واکنش سریع نشان می‌دهد؛ ابتدا می‌فروشد و بعد بررسی می‌کند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به فضای خبری منطقه گفت: پررنگ شدن بحث جنگ، حرکت ناوها در منطقه و پمپاژ اخبار مرتبط، ترس شدیدی در میان سرمایه‌گذاران ایجاد کرده است. حتی اگر این تحرکات الزاماً به جنگ منجر نشود، بازار آن را به‌عنوان یک سناریوی پرریسک در نظر می‌گیرد. خاطره تعطیلی بازار در مقاطع بحرانی گذشته (جنگ 12 روزه) باعث شده سرمایه‌گذار بگوید ابتدا خارج می‌شوم، بعد بررسی می‌کنم.
او تأکید کرد: یکدست قرمز بودن بازار نشان می‌دهد که فروش‌ها بیشتر ناشی از ترس است تا عوامل بنیادی.
خان‌محمدی درباره اینکه چرا پول هوشمند با وجود ارزنده بودن برخی سهم ها، وارد بازار نمی‌شود؟، توضیح داد: پول هوشمند زمانی که بازار در فاز هیجانی و اصلاح سنگین است، وارد نمی‌شود. وقتی شمشیر در حال افتادن است، کسی آن را نمی‌گیرد. سرمایه‌گذاران بزرگ صبر می‌کنند تا هیجانات فروکش کند و سپس وارد شوند. به همین دلیل، حتی سهام ارزنده و صندوق‌های اهرمی نیز با صف فروش و حباب منفی مواجه شده‌اند.
او با تأکید بر دشواری تحلیل در شرایط فعلی گفت: ما در شرایطی قرار داریم که از همه جهات تحت فشار هستیم؛ از بحران‌های داخلی و تورم و کسری بودجه گرفته تا ریسک‌های بیرونی. در چنین فضایی، حتی تحلیل برای حرفه‌ای‌ها هم سخت شده است. بنابراین توصیه من به سرمایه‌گذارانی که توان تحلیل ندارند، استفاده از روش‌های غیرمستقیم مانند صندوق‌ها و مشاوره حرفه‌ای است. اگر فردی پارامترها را رعایت نکند و براساس شایعه و اخبار فعالیت کند زیان خواهد دید. 
خان‌محمدی افزود: در همین شرایط هم صنایعی مانند شرکت‌های صادرات‌محور، دارایی‌محور و صنایع غذایی می‌توانند همچنان ارزنده باشند، اما تصمیم‌گیری هیجانی می‌تواند به از دست رفتن کل سرمایه منجر شود.
به گفته این کارشناس، مهم‌ترین عامل اثرگذار بر بازار در کوتاه‌مدت، ریسک‌های سیاسی است، او توضیح داد: علاوه بر ریسک‌های سیاسی، فشار فروش ناشی از تسویه اعتبارات پایان سال، فروش اوراق دولتی و شناسایی سود شرکت‌ها نیز می‌تواند بازار را تحت فشار نگه دارد. اما اگر ریسک جنگی برطرف شود، بازار به‌سرعت به سمت سهام ارزنده بازخواهد گشت.
خان‌محمدی در پاسخ به این سوال که بهترین چینش پرتفو در این شرایط چیست؟، گفت: با توجه به رشد نقدینگی، پایه پولی و تورم انتظاری سال آینده، همچنان طلا می‌تواند دارایی برتر باشد. به نظر من، ۵۰ تا ۶۰ درصد پرتفوی می‌تواند به طلا اختصاص یابد و مابقی به سهام ارزنده صادرات‌محور، دارایی‌محور و دارای پتانسیل افزایش نرخ اختصاص یابد. 
او در پایان تصریح کرد: من با صندوق‌های درآمد ثابت موافق نیستم؛ در اقتصادی که بازده دارایی‌ها همواره بالاتر از سود بانکی بوده، نگهداری دارایی‌های نقد و شبه‌نقد جذابیتی ندارد.

انتهای خبر/


کد مطلب: 9670

آدرس مطلب :
http://karafarinannews.ir//news/9670/حکمرانی-ترس-بورس

کارآفرینان نیوز
  http://karafarinannews.ir/